dissabte, 19 de setembre del 2009

Per què la gent es creu qualsevol cosa que circula per internet?

Fa uns dies una amiga m'enviava un correu electrònic d'aquests en cadena amb unes imatges bastant desagradables d'una matança de dofins o balenes a les costes de les illes Fèroe on es veien desenes de balenes encallades a la costa mentre una multitud de gent les matava i el mar literalment es tenyia de vermell.
Al text del missatge hi deia que això és una tradició que fan cada any els joves d'aquelles illes que per demostrar que són adults han de matar una balena i que només les maten per diversió mentre la resta de la gent es diverteix mirant l'espectacle des de la costa. Evidentment tracta de salvatges aquesta gent i anima a difondre-ho i fer alguna cosa en contra d'això.
La cosa no em quadrava. No m'acabava de creure que aquella gent es poses a fer una masacre d'aquelles dimensions només per passar l'estona. I sobretot, venint d'un missatge en cadena, la sospita era doble, ja que el 99% d'aquest tipus de correus són invencions o manipulacions que la gent es creu sense ni tant sols fixar-se en d'on ve la informació. Total, que una simple cerca a internet (després de descartar les pàgines on es reproduïa el contingut del missatge en cadena) em va donar la resposta. Una vegada a l'any aquestes balenes visiten la costa de les illes. Aquell dia, tot s'atura a l'illa i tothom participa d'una manera o altra en la caça de la balena: des de les barques acorralant-les a la platja, des de dins de l'aigua o des de la platja. Tot això controlat per biòlegs, que a més han fixat un nombre màxim de balenes a caçar. Diversió? És evident que no. En unes illes on l'agricultura gairebé és impracticable i la ramaderia és pobre, una bona caça de balenes és l'assegurança de poder passar un bon hivern. Se n'aprofita tot: carn, greix, pell, etc. Realment les imatges són impactants, però recomanaria a qualsevol que les critiqui que abans de menjar-se un bistec que ha comprat al supermercat envasat i net de sang faci una visita turística a un escorxador de les nostres terres, i sobretot, abans de dir salvatges a la gent de les Illes Fèroe i causar un conflicte diplomàtic, contrastar les informacions que difonen i pensar-hi racionalment.
Sembla mentida com absolutes animalades es difonen com a certes per internet i la gent se les creu sense ni pensar-hi. És com el correu aquell del japonès que venia gatets envasats en botelles, o encara molt més sonat va ser el de la secta que corria en cotxe per les nostres terres amb els llums apagats i que quan li feies llums et perseguien i et mataven. Fins i tot circulaven correus dient que ja hi havia ferits als hospitals de Valls i Tarragona. Tenim uns psicòpates tombant per aquí i ens n'hem d'assabentar per un correu mal redactat que circula per internet? No en diuen res els mitjans de comunicació convencionals? A un amic que s'ho creia li vaig dir que posés Antena 3, que si això fos cert, n'estarien parlant tot el dia recreant-se entrevistant als testimonis i ensenyant la sang. Ell, em va dir que era cert, perquè a la seva nòvia li havia dit un mosso d'esquadra!!! Posats a fer circular llegendes urbanes, m'agradava molt més aquella que deia que si et quedaves una nit amb el cotxe espatllat a la carretera, passava el rei en moto (que devia tornar de les seves aventures nocturnes) i et portava cap a casa (o potser de festa amb ell!).

7 comentaris:

Anònim ha dit...

LA GENT ES CREU QUANSEVOL ANIMALADA,LA RUTINA,LA MEDIOCRITAT,LA INCULTURA....TOT FA FEIX. ARA ES INTERNET,QUE PER CERT ES UN 80% MENTIDER, AVANS RECORDES...."LA TELE ACABA DE DIR.." "LA RADIO HA DIT.." NO TENIM REMEI.
JUGANT AMB BCN....

Miquel ha dit...

Aquesta mandra de no voler comprovar res per un mateix porta a creure'ns totes aquestes tonteries, i així anem. També corria una llegenda que deia que Zapatero recolzaria l'estatut aprovat al Parlament de Catalunya... :)

L'home del sac ha dit...

Bé, llegenda o no, tots li vam sentir dir de la seva pròpia veu... XD
Quin individu! I a Catalunya encara el van votar més! Quina vergonya!

reflexions en català ha dit...

hehe, molt bona.

A mi el Juanca em va dir si volia anar amb ell de campamentos.

Noctas ha dit...

Segur que són una colla de comunistes els que envien aquesta mena de e-mails. També s'estilen molt els emails amb les foques mortes a cops de destral perquè són imatges que juguen un paper intens en les emocions. Això sí, les fotos de les foques si que són certes però em sembla que també responen a una causa força justa...salud!

L'home del sac ha dit...

Aquests missatges juguen moltes vegades amb imatges desagradables per fer-nos posicionar cap on ells volen. Evidentment a mi també em va trasbalsar una mica la imatge de les balenes mortes i el mar tenyit de sang. El fet de posar imatges a qualsevol notícia sempre fa que percebem les coses de manera diferent, és per això que sempre m'ha agradat més la ràdio que la televisió per informar-me, perquè a la televisió si en una informació no tenen imatges bones o l'enregistrament d'algun polític dient-li la seva, sembla que ja no sigui notícia i no calgui parlar-ne gaire.

Tresinores ha dit...

Amb mi el que em sorpren fins a posar-me de mala llet com per començar a repartir mastegots es que la gent (burra) plori les balenes i digui que no se quin poble (que intenta guanyar-se el pa) son uns salvatges i no sapiga veure (per burros) que a casa nostra es torturen fins a la mort els braus nomes per espectacle. I la gent(ussa) paga per veure-ho.