dimecres, 29 de juliol del 2009

Curso de iniciación al castellano

Caminant ahir per Tarragona, veig un cartell a la porta d'un bar. Deia "Curso de iniciación al castellano", amb el nom de l'acadèmia que el donava i que estava subvencionat per la Generalitat de Catalunya per a treballadors en actiu.
He de dir que em sembla bé que es fomenti l'aprenentatge de llengües, però a veure... a qui va dirigit aquest curs? Tenint en compte que qualsevol persona que ha nascut a Catalunya o hi viu des de fa força temps parla castellà, he d'entendre que aquest curs va dirigit a immigrants que fa poc que viuen aquí. Si fa poc que viuen aquí, segurament no deuen parlar català. És evident que si és per l'esforç que els catalanoparlants fem en ensenyar-los-en i fer-los veure que és una llengua útil, no en deuen saber ni una paraula. Llavors, si són immigrants acabats d'arribar, no els hauríem d'ensenyar català? És que no els volem integrar? És que els volem convertir en inmigrants per tota l'eternitat? És que no volem que ens entenguin? O és una qüestió de classes i si són immigrants i per tant de classe baixa, han de parlar castellà?
Subvencionant cursos com aquests, està clar que no anem enlloc i mai tindrem una societat on tots ens entenguem i ens en sentim part. Perquè vés i digués a un immigrant d'aquests que estan fent el curs d'iniciació al castellà que després n'ha de fer un de català... Si ni nosaltres mateixos ens creiem que el català és una llengua d'integració, pleguem la paradeta i dediquem-nos a una altra cosa... N'estic fart de sentir grans defensors de la llengua catalana parlant en castellà a qualsevol persona que no coneixen o sobretot si el veuen una mica morenet, encara que sigui un fill de català i brasilera que ha viscut tota la vida aquí, i el pobre noi ha d'anar explicant cada vegada que parla el català millor que ells...

Recordo també fa no gaires anys, em penso que passant per Tremp que vaig veure que l'ajuntament oferia cursos de castellà per immigrants... Ja té trons ensenyar-los castellà, però molt més en una zona on no el parla pràcticament ningú...

2 comentaris:

Miquel ha dit...

La veritat és que n'hi ha per llogar-hi cadires, o "alquilar sillas" com deia la Trinca. Coses d'aquestes passen a dojo ia així ens va als catalans.

Miquel ha dit...

Per cert, t'afegeixo a la llista que he vist que tu també ho has fet! Salut!