dimarts, 21 d’octubre del 2008

Llibre recomanat: "L'òmnibus de la mort: parada Falset"


Pel títol podria semblar una novel·la de terror ambientada en aquesta població del Priorat.
No ho és, però gairebé. Tampoc el definiria com un llibre d'història, ni com una història de suspens; encara que potser és una barreja dels dos, i crec que pot agradar tant a la gent que li agrada el suspens però no acostuma a llegir història com a la gent que li agrada la història.
Aquest llibre relata els fets que succeïren a Falset al setembre de 1936, quan arribaren un grup d'anarquistes de la FAI en un autobus negre pintat amb una calavera i assassinaren vint-i-set veïns del poble en nom de la revolució. L'autor, Toni Orensanz, lluny de fer una descripció ordenada dels esdeveniments, com correspondria a un llibre d'història tradicional, ho va explicant tal i com ell va anar obtenint les dades històriques narrant tots els seus esforços per aconseguir-les, ja que parlem de coses de les que els seus protagonistes ja són morts o no sempre en volen parlar per no recordara velles rancúnies. Així, i començant amb un escrit anònim que circulà per Falset el dia en que s'enderrocà el monument als caiguts, l'autor es proposa esbrinar el que realment passà, i saber qui en van ser els responsables i quins foren els motius que els portaren a cometre tal massacre, que després es descobreix que el mateix grup havia fet en moltes altres poblacions, apuntant-se centenars de morts a la seva llista macabre.
Vaig sentir parlar d'aquest llibre en diferents mitjans de comunicació i em va cridar l'atenció. No són freqüents llibres d'aquesta temàtica i malauradament els que surten últimament són d'escriptors revisionistes gairebé franquistes que escriuen bàsicament per justificar uns fets i que no ajuden pas a popularitzar que s'investigui sobre això. S'ha escrit fins a la sacietat dels crims del franquisme, cosa que em sembla molt bé, però massa poc sobre aquests episodis igual de foscos. Se sap molt de la repressió de després de la guerra, però molt poc de la de durant la guerra, tant a un costat com a l'altre. S'ha de celebrar que hagi sortit un llibre que parli sobre aquests fets a les nostres comarques, que els mitjans de comunicació n'hagin parlat i que hagi tingut un notable èxit, ja que ha estat durant diverses setmanes a les llistes dels llibres de no-ficció més venuts en català.
Per tot això, si teniu una mica d'interès en el que va passar a les nostres terres durant la guerra civil, us el recomano plenament. És un llibre que enganxa, i tot i ser gruixut, es llegeix en un no res.
Hi ha un bloc sobre el llibre, encara que no conté massa informació.

4 comentaris:

Noctas ha dit...

Gràcies per la recomanació . Tot just ara m'estic acabant un de Camilleri i no sabia quin llibre llegir-me després..saludus

miquelet ha dit...

Té molt bona pinta el llibre. Potser siga la meua propera adquisició.

Salut.

Cesc ha dit...

El Carlos López, autor del blog Archipiélago Duda, en va parlar d'aquest llibre. No hi ha gaires llibes que redactin els fets des d'una òptica totalment objectiva i si n'hi ha pocs, aquests pocs s'han de llegir.

Josep (sl) ha dit...

És cert aquesta és una repressió en general ocultada perquè és poc còmoda per la postura oficial. Excepte pels franquistes i neofranquistes més recalcitrants com César Vidal o Pio Moa.
El llibre té bona pinta, ja em diràs que tal. De moment ha acabat de llegir recentment la dictadura de la incompetència de Xavier Roig, pot ser meresqui una ressenya.