dissabte, 21 d’abril de 2012

Bons i dolents


Trobo imprescindible l’article de Rafael Nadal avui a La Vanguardia titulat (Des)Memòria. N’estic fart i és vergonyós aquesta des-memòria històrica que ens estan fent empassar com a memorial democràtic i demés coses per l’estil que consisteixen en fer-nos creure que la Guerra Civil va ser una guerra de bons contra dolents i que de crims només en va cometre una part, ignorant que al 36 l’actitud d’anarquistes, comunistes i falangistes, cadascun en el seu bàndol va ser pràcticament la mateixa. Ens volen fer creure que va ser una guerra de totalitaris contra demòcrates quan a la zona republicana hi va haver una terrible revolució que va establir un règim de terror que res té a envejar el que es va imposar a la zona controlada pels sublevats, i on milers de persones van ser assassinats simplement per tenir idees diferents, o a vegades ni això, simplement enemistats personals, venjances o només per ser una mica més sensats que els seus assassins.
Fa uns dos mesos vaig haver d’anar al cementiri de Tarragona i voltant per allí vaig arribar al lloc on es veu que hi ha la fossa comuna on s’hi van enterrar tots els afusellats durant els primers anys del franquisme. El lloc s’ha dignificat, el que em sembla molt bé, s’hi ha posat un monument, unes plaques a una paret amb els noms, i unes explicacions. Segons aquestes, tots els morts que hi ha allí ho són per haver defensat la democràcia, la legalitat republicana i la llibertat de Catalunya, o bé havien estat morts per venjances. En definitiva, són els bons. No puc ni sóc ningú per jutjar-los, però n’estic segur que molts d’aquests afusellats havien estat persones que quan en van tenir ocasió també van imposar la seva justícia a base de sang, o bé per ser-ne executors directes, o bé per omissió i per deixar fer. Com també n’estic segur que n’hi ha que defensaven allò que allí s’explica, però precisament per això, mereixen una explicació més imparcial, potser ressaltant més l’arbitrarietat i profunda injustícia d’un règim totalitari.
Per altra banda, no sé si són més o menys, però durant els primers mesos de la guerra, els assassinats pels revolucionaris mentre el govern inoperant de la Generalitat i de la República mirava cap a un altre lloc, hi entraven a desenes en aquest mateix cementiri i igualment la majoria van acabar en fosses comunes. No mereixen aquests morts que també el memorial democràtic els recordi igualment amb un espai igualment dignificat? Doncs evidentment això no ho trobarem. Els feixistes ja els van dignificar, és veritat, però potser mereixen també una dignificació precisament democràtica, que expliqui que aquestes persones van morir igualment sota un totalitarisme igual que el que governaria després durant quaranta anys. Potser moltes persones en llegir-ho, es sorprendrien i no entendrien res... perquè si tots són dolents, llavors qui són els bons?

6 comentaris:

Noctas ha dit...

Bé, el maniqueisme de bons i dolents forma part de la propaganda nacionalista. Si no has llegit les cartes al Marius del Joan sales, és una bona manera de veure què va passar exactament a catalunya durant la guerra civil. Llibre del tot recomanable escrit per un dels millor escriptors de tots els temps! saludus

L'home del sac ha dit...

No sé si és nacionalisme o no, ni quin nacionalisme en tot cas, ja que crec que aquest és un virus tan estès aquí com a la resta de l'estat.
No he llegit les cartes al Màrius Torres, de moment començaré aquest Sant Jordi amb Incerta Glòria (com el president Mas) i deixaré les cartes per més endavant.

Anònim ha dit...

BONS? DOLENTS?....QUI HO POT DIR?.PERO NO ES LO MATEIX MATAR DINS EL TARRABASTALL D'UNA GUERRA,QUE MATAR MES DE 40 ANTS A SANG FREDA.
JUGANT AMB BARCELONA

Noctas ha dit...

tens raó j.barcelona, però no sé que hagués passat si haguessin guanyat els republicans. Potser s'hagués instaurat una democràcia, però tb s'hagués pogut instaurar una dictadura del proleteriat. Ves a saber...

Anònim ha dit...

NO JA RES MES SEMBLANT A UNA DICTADURA FAXISTA,QUE UNA DICTADURA COMUNISTA....PERO SABEM MOLT BE LO QUE VA REPRESENTAR EL "TRUNFO"DEL FRANQUISME....LA REPUBLICA GUANYADORA?..QUI HO SAP?.
JUGANT AMB BARCELONA

Narcs ha dit...

Catalans/Valencians/Illencs! us necessitem en aquest simulador Politico-Militar i Econòmic Gratuït!
Ajuda a la nostra comunitat de Catalans a aconseguir la independència en aquest brillant simulador!
Enllaç al joc:

http://www.erepublik.com/en/referrer/Naboal