divendres, 14 de gener del 2011

Controlem la despesa pública, és una despesa de tots

Hi ha la tendència a pensar que els serveis que ens ofereix l'administració sense cobrar-nos, no costen res, quan en realitat se'ns presten uns serveis que costen un dineral. És per això que em sembla del tot positiva l'iniciativa del nou conseller de sanitat, de que quan algú hagi estat ingressat en un hospital, se li enviarà a casa una factura perquè conegui quin és el cost que ha tingut el servei que ha rebut. No crec que la gent deixi d'anar a l'hospital quan li faci falta, per saber el cost que té, només faltaria, però trobo molt encertat que sapiguem el que ens costa cada cosa. Encara que quan estem malalts no haguem de pagar la factura de l'hospital, realment l'estem pagant constantment, quan ens atraquen una part de la nòmina cada mes, cada cop que anem a comprar, etc. Si comencem a sumar, és una barbaritat al cap de l'any els diners que hem pagat a l'estat. Ja és hora doncs, que coneguem quin és el cost dels serveis que ens presta l'estat. Jo no ho faria només als hospitals, sinó a tot arreu, sobretot escoles, universitats, etc. Alguns estudiants universitaris haurien de saber el que inverteix la societat en la seva formació com perquè s'estiguin tot el dia al bar pensant en la festa del dijous.
Tinc l'esperança que el nou govern farà una gestió més correcta de la despesa pública. No pot ser que aquesta vagi pujant i pujant, i ens vagin incrementant els nostres impostos. Hi ha coses que són necessàries, però segur que també n'hi ha moltes que no ho són, i que no està justificat que es paguin amb els nostres impostos. És difícil sempre retallar quan un s'ha acostumat a gastar sense control, però cal analitzar detalladament el que ha de fer l'administració i el que no i posar tots els recursos en que allò que sí que ha de fer, com ara la sanitat i l'ensenyament, ho faci bé.

5 comentaris:

Salvador ha dit...

I el cost d'enviar tot un fotimer de factures també el comptaran? A mi em sembla una mesura amb un cert moralisme carrincló i a més demagògica perquè no servirà per a res. Els defraudadors professionals la llençaran directament a la paperera potser fent-s'hi un fart de riure i els malalts de veritat a sobre els faran sentir culpables.

L'home del sac ha dit...

Crec que l'objectiu no és fer sentir culpable a ningú, simplement posar de manifest que les coses tenen un cost. Hi ha molta gent que pensa que l'administració hi ha de fer tot, sense pensar que després això ho paguem entre tots.

maria ha dit...

Ara t'explicaré una realitat...una vegada una companya que és diabètica va rebre a casa la factura per error del que li valien les agulles i les tiretes per punxar-se i mesurar-se el sucre.Buf...quan ens ho va ensenyar la veritat no em pensava pas com una cosa tan petita fos tan cara.
I una altra...quan ens van dir l'import real dels transplantament ens vam quedar sense paraules.Ni en tota la meva vida podré tenir tants diners.
Es clar que potser hi haurà persones que no en faran cas,però d'altres que en som molt conscients.Molt bon post!

Anònim ha dit...

A mi em sembla una mica absurd. No entén què pretenen. Dubto que aconsegueixin sensibilitzar a ningú. Quan vegi al factura, la persona dirà "Per això pago els meus impostos" i l'estriparà. Qui sigui sensible al respecte ho continuarà sent i qui no continuarà passant.

L'home del sac ha dit...

Doncs jo trobo que almenys la gent siguin conscients del que costen les coses, perquè molts es pensen que anar al metge o portar el fill a l'escola són coses que valen quatre duros i no és pas així.