dimecres, 1 de setembre del 2010

Civilització

M'he passat bona part d'aquest agost tombant pel centre d'Europa i la veritat és que quan un torna, té una mica la sensació que torna cap al tercer món. Ja no ho dic per temes econòmics, sinó sobretot de civilització. Són més civilitzats no hi ha dubte. Dóna gust anar pel carrer i veure-ho tot net, endreçat, sense la més mínima porqueria pel terra. Anar en un tren, i haver de callar avergonyit perquè ets l'únic que parla fort. Tots els altres només xiuxiuejant, fent com si no hi fossin. Aquí, entre els que parlen cridant pel mòbil, els que ho emmerden tot, el sudaca que escolta regueton amb el mòbil a tot volum, etc. anar en un tren és com anar en un corral mòbil. I poder passejar de nit sense la sensació de que t'atracaran, o que almenys no t'intentaran enredar, o vendre alguna cosa a cada cantonada. Ho veus tot tant net i endreçat, tant l'espai com la gent, que dóna una gran sensació de seguretat. Tot el contrari que quan et mous de nit per Barcelona. I la immigració, per molt que es queixin i surtin partits extremistes per tot arreu, la tenen moltíssim més controlada que aquí. I els que hi ha no foten merders i intenten passar desapercebuts. Semblen països que funcionen, i que tiraran endavant. Quan un torna cap aquí, no sap ben bé cap on va el camí, si és que ells estan en un estat més avançat de civilització, o som nantros els que estem en un estadi més avançat de degradació.

5 comentaris:

maria ha dit...

Sens dubte ens trobem en un estat de degradació.Ells són molt, moltíssim més civilitzats que nosaltres.També he tingut aquesta sensació.

L'home del sac ha dit...

Sí, molt més civilitzats, però després penso que també van engendrar règims com el nazi i van ser còmplices d'autèntiques barbaritats i ja no ho veig tan clar...

Anònim ha dit...

El problema d'aquí és la manca d'una base de respecte i de no saber interpretar el que vol dir democràcia.
La democràcia són drets, però també deures; confonem llibertat amb llibertinatge.

Tanmateix, molta joventut provinent d'aquest països, quan vénen aquí atrets pel turisme barat de sol i platja es comporten com brètols i nens consentits.

L'home del sac ha dit...

Suposo que es comporten així, perquè ja venen aquí precisament per fer això, perquè saben que aquí ho poden fer...
El problema és que sempre es té por a reprimir i la policia està mal vista entre molts sectors socials (a vegades perquè ells s'ho han buscat, actuant de forma incorrecta). S'han d'augmentar els efectius i recursos dels cossos policials i agilitzar la justícia. Si al que fot una pintada o xafa mobiliari urbà, al cap de quinze dies se'l veiés pel carrer arreglant el que ha xafat, les coses serien diferents.

Miquel ha dit...

La pitjor crisi que afectarà Catalunya, i Espanya, encara no ha arribat, i és la crisi social. Cada vegada que torno a casa se'm fa més evident la degradació social que patim. Estem gestant una societat paràsit que d'aquí uns anys no tindrà recursos per seguir endavant i només de pensar-hi m'esgarrifo.