diumenge, 1 de març del 2009

Com guanyar fent trampes, i gairebé ni així

Per primera vegada en la història, els nacionalistes colonitzadors espanyols tenen majoria al parlament d'Euskadi. Una majoria que no haguessin obtingut sense deixar fora de les urnes un percentatge significatiu de la població, que haguessin obtingut set escons en cas de poder-se presentar. Encara fent trampes, han guanyat per molt poc, només per un escó, i no està clar que passarà. Potser el més probable és que hi hagi un govern socialista en minoria, però ja veurem. Segur que al PNV hi ha sectors que ja estan pensant en pactar amb els socialistes per no perdre tot el pastís.
El que volia comentar però, són les declaracions d'en López quan ha anat a votar dient que volia ser lehendakari de tots els bascos, i no imposar un model a més de la meitat de la societat. Curiós que digui això, quan representa a un partit que també vol imposar el seu model a més de la meitat de la societat. L'imposen quan amb el poder de l'estat dinamiten les iniciatives de l'altra meitat de la societat. L'imposen quan no permeten que el poble s'expressi mitjançant referèndum. Però és clar, per ells els que imposen sempre són els altres, els nacionalistes dolents. Si governen els bascos, sempre seran excloents i voldran imposar-ho tot a la resta de la societat. En canvi els espanyols sempre són integradors, no excloents i no volen imposar mai res. Abans de dir certes coses dels altres, s'haurien de mirar una mica ells mateixos. L'únic que puc dir és que tenen un morro que se'l trepitgen.
Perd el Barça, guanya el Madrid i els espanyols guanyen a Euskadi. A Madrid deuen estar celebrant-ho als carrers.

8 comentaris:

Noctas ha dit...

Haurem de veure ara si Patxi cumpleix la seva promesa electoral de no pactar amb el PP per governar...? saludus crack

Adrià Izard ha dit...

No pot ser hendakari un candidat que només té el suport de quasi el 30% de la poblaciò i encara ho pot ser menys si no és el guanyador de les eleccions. El patxi i el Montilla són uns ocupes de la presidència.

Noctas ha dit...

Plenament d'acord Adrià., em sembla que la llei electoral s'hauria de modificar., aquí a Catalunya se n'aprofiten i ja veus el panorama., Psc amb Erc i Iniciativa..quin panorma més dessolador., jo sóc bastant apolític però em sembla que a les pròximes votaré Ciu perquè almenys saben a què juguen., la inteligència i honestedat de Mas és indicutiblement més elevada que la de Montilla., això és indiscutible...

Josep (sl) ha dit...

La típica trampa lèxica del PSOE i l'espanyolisme de generals es de apropiar-se de la paraula "todos".
Solament són un segment de població i sempre diuen defensar-nos i representar-nos a "todos" en comptes de a ells.
Per ells l'espanyolisme per cavernari que sigui és l'element natural i encarà que el nacionalisme sigui minoritari sempre són "todos" i els nacionalistes no espanyols sols representen a "algunos pocos" encarà que aquests siguin majoritaris.

Sobre la paraula llibertat també podríem fer un anàlisi similar.

Anònim ha dit...

I t'oblides de com estan organitzats els escons : 25 a cada provincia, tot i que a gipuzkoa visqui el triple de gent que a Araba... Ja veus tu, coses de bascos.

L'home del sac ha dit...

Gràcies a tots pels vostres comentaris.

Josep, tens tota la raó. Ja ho he comentat alguna altra vegada. La llibertat només la pot defensar l'espanyolisme i la constitució. Una constitució basca, per exemple, no podria ser liberal ni defensar tots els ciutadans.
GugGeuk, si que com es distribueixen els escons també distorsina la realitat ja que prima als espanyolistes que són més a Araba, però també és cert que aquestes regles de joc van ser acceptades al seu moment pels nacionalistes bascos. A més, té la seva lògica, ja que sembla respondre al caràcter confederal d'Euskadi, on més que Euskadi en sí, els dipositaris dels drets històrics d'autogovern en són les diputacions de cadascun dels territoris. Tot i això, potser igual com penso per a Catalunya, seria millor un únic districte electoral que representés a tothom per igual.

L'home del sac ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...

Molt bon article. Es pot dir més alt, però no mñés clar.