dissabte, 7 de març del 2009

Campanyes que no serveixen de res

M'agrada la nova campanya de la Generalitat per a promoure l'ús social del català. La trobo simpàtica i encertada. Una altra cosa és que serveixi per alguna cosa. Malauradament crec que no. Després de molts dies sentint-la bastant per la ràdio i per la televisió, no he vist que hagi tingut cap efecte. Les persones que conec catalanes i catalanistes que es passen al castellà quan parlen amb un immigrant de parla castellana ho continuen fent encara que sàpiguen que aquella persona els entén perfectament en català. L'amic que demana un "cortado" en comptes d'un tallat a una cambrera romanesa que entén el català i fins i tot és capaç de dir alguna paraula, continua demanant un "cortado". La dependenta de la botiga, catalana que parla francament malament el castellà, continua parlant en castellà amb els seus clients estrangers, encara que segurament molts també entenen el català. Res ha canviat. Segurament, a moltes d'aquestes persones també els deu semblar simpàtica la campanya de la Generalitat, però no es deuen haver parat a pensar ni un moment que la campanya va per ells. Ells que ja parlen el català a casa seva, no es deuen donar per eludits. Deuen pensar que és pels altres. Potser no en som prou conscients que el futur d'una llengua depèn dels que la parlen. Mai, per més gent que vingui de fora, pot desaparéixer una llengua, si els seus parlants no ho volen. I per no voler-ho, simplement s'ha d'utilitzar sempre i en tot lloc. Potser desapareixerà el català, o no, però la culpa mai serà dels que han vingut de fora i no l'han volgut aprendre. Potser seran un factor important, però no els culpables.

3 comentaris:

Noctas ha dit...

Perfectament d'acord amb tú., mai la culpa serà dels qui venen sinó dels que viuen a Catalunya i no parlen la llengua catalana o es passen a la castellana a la primera de canvi., la meva dona estudia català i es posa les mans al cap perquè sempre que intenta parlar en català amb un tercer desconegut aquest acaba per passar-se al castellà. Hi ha preuades execpcions però en general és així.

Míriam ha dit...

Evidentment. Aquestes campanyes són "despesa inútil". De pagar tu a pagar jo!

Josep (sl) ha dit...

Aquestes campanyes semblen fetes per algu de ciutadans o UPyD. Perquè si fas de campanya a favor de alguna cosa hauries de remarcar valor positius i no associar idees negatives com encomanar.