dilluns, 29 d’octubre del 2012

Veritats contra fal·làcies respecte la independència

Faig aquest escrit per respondre a l'usuari Dasein, que ha fet un escrit al seu bloc amb arguments en contra de la independència. Reconec que són preocupacions que a primer cop d'ull poden semblar raonables, però que un cop s'hi ha gratat només una mica i amb un mínim de coneixements, es veu que la majoria no tenen ni cap ni peus. Hi ha certa gent disposada a fer-nos creure que en certa manera Espanya ens manté i que som el que som gràcies a ells. En tot cas, no em semblaria bé que ens volguéssim quedar a l'estat perquè ens mantinguessin, com uns paràsits. Tot això es pot desmuntar fàcilment. Aquí ho faig de forma ràpida per falta de més temps, però dóna per molt.


Catalunya rep més del que aporta a la Seguretat Social.
És cert que Catalunya va rebre més diners dels que va aportar a la SS, però a tot Espanya va passar això, ja que la Seguretat Social té dèficit! A Catalunya, la relació entre treballadors en actiu, nivell salarial i nombre de pensionistes està millor que en molts altres llocs de l'estat. En aquest cas, les persones que esgrimiu aquest argument esteu jugant amb les dades.

El cost de crear un nou exèrcit
Jo, igual que el president Mas, penso que no n'hauríem de tenir. És una despesa innecessària, però a més, ho defenso des d'un punt de vista dels valors, no econòmic. Però si es tracta de diners, podríem començar qüestionant quan costa el més que inflat exèrcit espanyol i en cas de necessitar-ne, si amb un de molt més reduït no n'hi hauria de sobres. En cas que calgués fer-ne un (jo hi estaria totalment en contra), no caldria que fos gaire gran. Ara ja paguem la nostra part i més de l'espanyol. Amb això i alguna cosa més n'hi hauria de sobres.

Catalunya no té dèficit fiscal
Això de que Catalunya no va tenir dèficit el 2009, és tornar a jugar amb les dades i el dèficit. Les balances fiscals s'han de calcular netejant l'efecte del dèficit de l'estat, perquè llavors podria succeir que en un estat, totes les seves regions tinguessin superàvit respecte de l'estat! Com pot ser això? Doncs amb l'endeutament de l'estat pot ser que totes les regions paguin 9 i rebin 10, però això no vol dir que hi hagi superàvit real, perquè estàs assumint un deute que hauràs de retornar! És per això que les balances fiscals que no netegen l'efecte de l'endeutament no tenen cap valor. Això ho diria qualsevol economista.

Crear les estructures d'estat que ens falten costaria molts diners.
És cert que en alguna "estructura d'estat", en termes relatius, és més car fer-ne una per 7 milions de persones que una per 45 milions. Ambaixades, per exemple, i coses per l'estil, però no massa coses... Les estructures d'estat a Catalunya ja hi són, per tant, només caldria que el nou estat passés a gestionar les ja existents. Per les que ens falten, no seria cap gran despesa (jo seria partidari de molta racionalitat econòmica en tot aquest tema, no cal tenir certa estructura només perquè els altres la tenen, sinó tenir-la si fa falta). En tot cas, el que se'n va a altres regions ho compensaria més que sobradament. Hi ha estudis força complerts sobre això. A mi, però, a més, m'agradaria que es mirés de fer estructures menys pesades i menys costoses, però això ja és un altre tema.


Estaríem fora de la UE
Respecte la UE, és un tema força complex ja que no hi ha cap precedent, però per començar no tindria cap lògica deixar Catalunya fora de la UE. La UE està feta per créixer en mercats, no per excloure'n. I l'important no és estar a la UE, sinó dins de l'Espai Econòmic Europeu i l'Espai Schengen i molt difícilment ens podrien fer fora d'aquí (a més que n'estic segur que no hi tenen cap interès). Que quedéssim fora de la UE és més que discutible, però fora de l'EEE i Schengen encara més. Realment penses que els estats de la UE posarien aranzels als nostres productes? Això no té ni cap ni peus... Si cada vegada en posen menys als productes de fora la UE...

L'estat ens fa unes infraestructures i ens dóna uns serveis que amb la independència hauríem de pagar.
Les infraestructures que fa l'estat a Catalunya les fan ells però amb els nostres diners, les podrà continuar fent el nou estat amb els mateixos diners. Respecte la guàrdia civil que hi ha aquí, igual. Si fa falta contractar més mossos, es contracten, però aquests guàrdies civils ja no els pagarem. O et penses que les inversions que fa l'estat aquí són un regal? Les paguem amb els diners de tots.

Els empresaris marxarien.
D'empresaris no en marxaria cap, perquè no són rucs. Si estan aquí no és per sentiments ni per res, és per guanyar diners. En les enquestes de les patronals de petites i mitjanes empreses surt majoria a favor del sí, però això tampoc és massa rellevant, perquè aquests empresaris el que volen és fer diners, sigui dins de l'estat espanyol o dins d'un futur estat català. Algú com en Lara ha dit que marxarà. Si vol marxar, doncs bon viatge, però ni ell ha explicat els motius. No crec que ho faci, simplement perquè hauria d'assumir un cost molt gran (el trasllat) a canvi de res...

Perdríem les ajudes agràries.
Les ajudes agràries crec que són de les poques que no van en funció de la renda. Crec que les rebríem igual si continuéssim formant part de la UE. Si no en forméssim, cap problema, el nou estat les podria pagar amb el que s'estalviaria de contribució a la UE, si així ho decideix (no hi ha cap mandat diví que digui que els agricultors hagin d'estar subvencionats).


Tot lo altre són arguments més identitaris que no hi entraré. A mi em sembla del tot necessari tenir un síndic de greuges, veient que el defensor del pueblo no només no ens defensa, sinó que porta al constitucional les lleis que aprovem i votem. I amb això tantes altres coses. Si vols estar ben servit, fes-te tu mateix la taula i el llit.
I els diners en polítiques identitàries, no sé quins vols dir, però segur que no són tants com els que destina l'estat a subvencionar els toros, promoure el castellà al Brasil, fer piscines a les seves ambaixades, etc, etc, etc...
I si et sembla normal que l'estat ataqui la immersió lingüística, doncs aquí ja no hi entro. No vull que el meu país hagi de ser diferent a la gran majoria del món, en que l'educació és en la seva llengua pròpia, sense que això tregui esforços en conèixer com més llengües millors. Oi que a Salamanca l'educació és en castellà, doncs aquí en català.

6 comentaris:

maria ha dit...

Molt bons arguments.^-^

Javier ha dit...

He contestat al bloc de Dasein

CríticaPolítica1 ha dit...

Les contestacions que t'ha donat Javier al meu bloc són les que t'hauria donat jo. Per tant, no repeteixo.

Només alguns apunts: un exèrcit és imprescindible. T'iamgines un desastre natural, per exemple un tsunami o un tornado? L'exèrcit és l'entitat professional que RESCATA als damnificats. L'exèrcit no només fa campanyes militars de guerra. Això em sembla una perogrullada.

Ja sé que ara també contribuim a pagar el que fa l'estat a Catalunya. El que vull dir és que aquests 16 mil milions d'euros que ens quedariem (SUPOSADAMENT, aquest és el fèficit fiscal de Catalunya, tot i que diversos informes ho desmenteixen), aquests 16 mil milions, deia, no serien nets, sino que caldria invertir-ne moltíssims en coses que ara ens estalviem.

Perquè l'estat, quan cal fer una inversió extra o urgent a Catalunya, també les fa, com quan va pagar els ERE del sector automobilístic català farà uns quants anys.

Pel que fa al dèficit, s'han fet balances fiscals de diverses maneres diferents, i el cert és que la majoria assignen un dèficit fiscal molt inferior del que es diu habitualment. Alguns diuen que s'ha de fer d'aquesta manera, altres d'aquesta altra. Altres diuen que no hi ha cap bona manera de calcular-ho.
Però el cert és que nombrosos documents desmenteixen això del maltractament excessiu en materia d'economia.


M'agradaria veure els estudis que defensen que una Catalunya independent seria una mena de paradís econòmic per als catalans. Els únics estudis seriosos que he vist diuen tot el contrari (i ojo, que també auguren un mal futur per la resta d'Espanya!).
A favor de la independència només he vist propaganda i alguns articles periodístics amb molt poques dades i, a sobre, sense citar fonts.

L'home del sac ha dit...

Precisament el que no hi ha són estudis seriosos que diguin que tot seria un desastre. No sé d'on treus les dades...
Les balances fiscals han estat calculades moltes vegades per institucions tan diferents com la Generalitat, el Banc d'Espanya, el BBVA, la Confederació de caixes d'estalvis, etc... i totes donen dades similars... Hi ha dos mètodes de càlculs, el flux monetari i el de càrrega-benefici. Un no és millor que l'altre, sinó que són més aviat complementaris, i els dos donen també resultats similars.
Si algú es vol inventar un nou càlcul ho pot fer, però això ja no és una balança fiscal. Els economistes tenen tots clar quins són els mètodes per calcular-les, que són els dos que he dit abans.
I les inversions que fa l'estat a Catalunya ja estan descomptades de la balança fiscal. Les balances només tenen en compte els diners que surten d'aquí i es gasten fora independentment de si els gasta aquí l'estat, la Generalitat, etc.
Jo no dic que això seria un paradís, però sincerament crec que ens podria anar una mica millor. I encara que ens anés igual, ja val la pena poder-se governar a un mateix.
I el que dius de l'exèrcit, és opinable, però si el que es tracta és d'afrontar possibles catàstrofes, millor tenir un bon dispositiu de protecció civil que gent entrenada per disparar. Un exèrcit no es fa per catàstrofes, altra cosa és que en casos excepcionals es faci servir per això. Però això és un altre debat que no té gaire a veure amb això.

Si vols alguns estudis seriosos, mira't els de Núria Bosch i Marta Espasa, de la UB. O el llibre "sense Espanya" d'en Modest Guinjoan, o els estudis del CCN, o l'opinió de la majoria d'economistes... que no hi veuen cap problema. Quin problema hi hauria d'haver? Hi ha molts països a Europa amb menys població o territori i més rics...
Pots veure l'entrevista que van fer al singulars a l'economista Jonathan Tepper, per exemple:
http://www.vilaweb.cat/noticia/4046555/20121011/tepper-mimporta-rave-independencia-imbecil-questionar-ne-viabilitat.html

Albert ha dit...

Les dades són clares i no deixen cap marge de dubte. Les potencialitats d'un Estat Català són enormes. Ara mateix tenim un Estat espanyol que ja no és que ajudi, sinó que ens va en contra. En temps de crisi com l'actual, temes com la reducció de l'atur, l'increment de les pensions i la millora en les prestacions socials són clau per a convèncer a qui encara no ho tingui clar. Davant el discurs de la por, arguments i dades.

CríticaPolítica1 ha dit...

Llegiré aquests informes que dius. Espero que siguin més rigurosos que tots els articles que han passat per les meves mans i que han estat desmentits per molts altres econmistes (espanyols i estrangers) que posen molt en dubte la viabilitat de l'hipotètic estat català.

No totes les balances fiscals donen els mateixos resultats. De fet, un càlcul realitzat per un organisme de la pròpia Generalitat (que adjunto al meu article), exposa que a l'any 2009 Catalunya va tenir superàvit fiscal.

La clau de tot és la tesi de l'expoli fiscal. I, des del meu punt de vista, és fals. No només perquè una regió rica ha d'aportar (amb justícia) més que les altres (igual que els ciutadans rics han d'aportar més que la resta que no ho són tant), sino porque s'ha inflat irracionalment el dèficit català o, com a mínim, crec que cal acceptar que no està tan clar que sigui tant elevat.

D'altra banda, sempre parlem de Catalunya com si fos l'única comunitat que aportés diners a la caixa comuna i, per tant, la que manté a les altres. I això no és així: Madrid aporta més que Catalunya, i el mateix passa amb Balears i, segons alguns càlculs fiscals, amb València.
És a dir: Catalunya aporta diners a motles regions, però altres regions també n'hi aporten (i, de fet, també n'aporten a Catalunya). Espero que els estudis que m'has citat i que llegiré en quant tingui una estona, tinguin això en compte.


Per cert, la immersió lingüística, tal com està plantejada a Catalunya, és immoral, ja que margina la llengua materna de més de la meitat dels catalans (i una llengua que estimem molts catalanoparlants). Defensar el català, si, evidentment. Ara, si defensar-lo ha de passar per trepitjar drets lingüístics dels altres, hi estic en contra.

Més de la meitat dels catalans són castellanoparlants. En cosneqüència, el català no pot ser l'única llengua oficial, ni l'única llengua vehicular. És immoral i injust.