dimarts, 1 de febrer de 2011

No fer res

Al llarg dels últims anys he desenvolupat tot un seguit de tècniques que em permeten quan convé, passar-me tot un dia a la feina sense fer pràcticament res.
Això no vol dir que sigui un dropo, quan hi ha feina la faig amb diligència i crec que així ho veuen els meus caps, tot i que sóc de l'opinió que les coses sempre s'han de fer de la manera més senzilla i que suposin menys esforç.
Però hi ha dies i fins setmanes que realment no hi ha feina, llavors el cap, que ens vol veure treballant, que per alguna cosa ens paga, ens pot arribar a manar les feines més estúpides que hi pugui haver, del tipus preparar cartes, escanejar documents, actualitzar documentació, omplir formularis que no serveixen per res, etc. Com que odio totes aquestes feines que no serveixen per res, he après a evitar-les, de manera que el cap gairebé ni s'atreveixi a manar-me-les.
Els passos són molt senzills. Primer de tot, cal tenir moltes coses obertes a l'ordinador, que sembli que s'està treballant en moltes coses. Un full de càlcul ple de números abstractes, sigui del que sigui, uns documents amb lleis, etc. Després cal agafar un llibre de consulta ben gruixut i complex, el de fiscalitat per exemple, i tenir-lo a la taula obert, i anar canviant de pàgina de tant en tant, que no es vegi sempre obert pel mateix lloc. Si a més, es pot omplir tot l'espai de la taula amb paperots, siguin actes, lleis o el que sigui, millor. Com més ocupada es veu una taula, més coses sembli que tenim a fer. A l'ordinador, hi tindrem de fons sempre una finestra oberta que sembli important, uns càlculs estadístics, unes lleis, etc, que anirem canviant. En canvi, el que realment ens importa, que és tot allò que no hauríem de fer en horari de feina, ho tindrem sempre obert en una finestra més petita, que es vegi en part el que hi tenim al fons. El navegador mai a pantalla completa, que ocupi un terç de pantalla com a molt, llavors només clicant a fora ja se'ns mostra de seguida el document que tenim al fons. Al navegador, hi haurem desactivat les imatges i els anuncis, per no cridar l'atenció. De fet, recomano utilitzar un navegador pels temes professionals, per si hem d'obrir una pàgina amb algú al davant, i un altre que es pugui personalitzar fàcilment, pels temes personals (el Firefox és un gran navegador, i té una versió que es diu Firefox Portable que no cal ni instal•lar-se, de manera que no deix rastre enlloc i es pot fer desaparèixer simplement eliminant un directori).
Una de les primeres coses que faig en aquests casos, és entrar als diaris digitals o blogs i copiar tot allò que m'interessa a la llibreta (notepad) del PC. Després estic força estona entretingut, llegint-ho, però ja ningú diria que estic llegint les notícies, sinó qualsevol altra cosa, gens relacionada amb passar l'estona. Després el mateix bloc de notes serveix per escriure algun article, que encara que sigui una paranoia surrealista i no s'acabi publicant, ja ajuda a matar l'estona.
És molt important, que si ens passa el cap a prop, fer-li algun comentari del tipus: "estàs al cas del nou reglament que ha sortit de la llei XXX? Crec que pot afectar alguns clients com YYY i ZZZ?". Evidentment, per això s'ha d'estar una mica al dia. Potser la llei aquesta nova ens la vam mirar fa uns dies, però el comentari el vam deixar per un moment més oportú. Llavors, evidentment el cap no en té ni idea del que li diem, i encara dóna més valor a la nostra feina. Veu que encara que no tinguem treball, aprofitem el temps i el dediquem a coses profitoses, amb el que les feines estúpides només per veure'ns fer alguna cosa, les manarà als altres.

6 comentaris:

maria ha dit...

Que bo!^-^Me les apuntaré per si les necessito.

Cesc ha dit...

Ara veig una gran avantatge a tenir un bloc anònim! :)

L'home del sac ha dit...

XD

Noctas ha dit...

Com he disfrutat avui amb el teu post. Escrit amb serietat , però hi veig un punt de fina ironia, punyeteru...en tot cas, prenc nota dels teus savis consells! abraç

Miquel ha dit...

El Houdini de l'oficina!

reflexions en català ha dit...

Brutal. En prenc nota(pad).