divendres, 20 de gener del 2012

Megaupload com a símptoma

Que un personatge que ha guanyat milions d'euros aprofitant-se del treball i la creativitat d'altres persones sigui posat entre reixes i se li acabi el tripijoc em penso que ningú pot dubtar que és una bona notícia. Doncs resulta que si aquestes martingales impliquen que tothom es pugui baixar gratuïtament continguts amb dret d'autor sense el permís dels seus propietaris, el que a primera vista sembla atrapar un penques que amb vint anys ja traficava amb cartes de crèdit robades, es converteix en un atac a la llibertat d'expressió. I això em porta a pensar en la crisi actual, que sempre he pensat que és més de valors que econòmica. Una societat en que l'alienació mental i la negació de la cultura de l'esforç ens ha fet creure que tot ha de ser gratis perquè sí i que internet és un espai sense lleis on es pot fer absolutament de tot. Doncs no senyor, les lleis, tot i la dificultat que implica, són les mateixes i els nostres actes són igual de delicte o no si es fan físicament o a través de la xarxa.
I amb tot això, no vull atacar qui es baixa coses de la xarxa, que tots ho hem fet algun cop, sinó al que s'està enriquint gràcies a això i sobretot a la gent que no entén que això és un delicte molt gros i que a aquesta gent no és precisament per fer-los-hi un monument.
També és veritat que el que ha propiciat això és el retard de la indústria en posar-se al dia i no saber veure les oportunitats de les noves tecnologies. Segurament, molta gent que es baixa continguts d'aquests, si en una altra web els pogués obtenir de forma fàcil i legal pagant un preu just ho faria. Jo de fet ja he utilitzat alguna vegada pàgines com Filmotech o Filmin i ben aviat arribaran altres pàgines que tindran catàlegs molt amplis amb les grans produccions de Hollywood. De fet, fa ja força temps, a Cuatro feien una sèrie que es deia Flash Forward, que la van retirar per baixa audiència tot i que a mi m'agradava. La única manera senzilla de poder veure els últims capítols va ser a través de megavideo, portal germà de megaupload i ara també tancat. Un altre exemple, fa unes setmanes em vaig voler mirar "El tercer home" i "L'home que va matar Liberty Valance". Me les vaig baixar a través del Torrent. Si les hagués trobat en un pàgina tipus filmin pagant dos o tres euros, ho hagués fet. En tot cas, i ja sé que pot semblar molt hipòcrita, encara que potser em dificulti algunes coses (que no ho crec), que els aprofitats estiguin engarjolats sempre és una bona notícia.
Mentrestant, els mateixos que segur que demanen les penes més altes per personatges com Urdangarin o Millet i reneguen de la banca i el capitalisme són indulgents amb personatges com aquests, que a costa dels altres tenen vint cotxes de luxe, però és clar, aquests són bons perquè reparteixen les pel·lícules gratuïtament entre els pobres...
Per cert, que qui vulgui més informació sobre el personatge fundador de tot això, aquí la té.

14 comentaris:

Anònim ha dit...

Quan et llegeixo, no sé perquè, m'estic imaginant l'Alejandro SAnz en el seu xalet de luxe, en el seu sofà de luxe i twitejant: Visca ja l'han enxampat!Felicitats pels que esteu contents. I si per l'Urdangarin les penes més altes!!!

Anònim ha dit...

ES INTOLERABLE,SACRIFICAR L'ETICA EN NOM DE NOVES TECNOLOGIES.
JUGANT AMB BARCELONA

L'home del sac ha dit...

L'Alejandro Sanz no és un cantant del meu gust, però tot el dret del món a que si a la gent li agrada i paga per les seves cançons, es faci milionari i visqui en un xalet de luxe. Al final, els diners que té, són el fruit de la valoració que n'ha fet el públic del seu talent.

GukGeuk ha dit...

Jo també m'he imaginat a l'Alejandro Sanz, inevitable.

Per a començar, el tio de Megaupload s'ha currat un portal amb una dificultat tècnica que només uns quants al món poden assumir. Per tant, és molt lògic que el paio visqui o viu.

Per a seguir, l'Alejandro Sanz en deia "proxenetas" d'aquells que descarreguem d'Internet. M'estàs dient que els seus quartos són merescuts? que ha treballat tant com per a una mansió? haha, vinga. Aquell tipo l'únic qulha fet és aprofitar-se del impagables preus de la industria discogràfica. La pirateria no esfonsa als grans sinó més aviat al contrari: els cantants poden aprofitar-la i fer el que hauríen de fer, que són concerts. De debó creus que AC/DC o Metallica s'arruinaran per la pirateria? en serio?

Una altra cosa és que la majoria de "artistes" siguin uns inútils i no els vulguin escoltar pagant. Però qualsevol prefereix mil vegades un original de Queen que la seva rèplica digital per internet. Qualsevol. Una altra cosa és que Queen no t'agradi prou i te'l descarreguis: de tota manera era un disc que no pensaves comprar.

Els Governs d'avui no han tingut la mínima vergonya d'entendre que ara existeix una cosa que es diu "cultura lliure". La seva superbia ha estimat millor seguir guanyant milions que no poden gastar enlloc de guanyar milions, uns poquets només, que generalment arriben gràcies a la pirateria.

És tota una demostració d'incoherència i d'ambició de la dolenta. Realment penses que Pérez-Reverte deixaria de vendre pels e-books? de debó?

GukGeuk ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
GukGeuk ha dit...

Em sembla quasi innocent pensar que tot plegat ve perquè es volen cuidar els drets d'autor. Tot plegat ve per una immesa màquina de fer diners i per una necessitat absoluta de censura. Alejandro Sanz, que personalment el trobo un inútil, té tant o més quartos que els que va tenir Elvis al seu moment. Sense pirateria i amb molt més de talent i fans.

Sort que existeix Anonymous i que encara milions de persones, la majoria diria jo, creiem en una cultura lliure.

Enteneu d'entrada la pirateria com pirateria salvatge, que tothom descarregui tot sense comprar mai res, quan la realitat és que si una cosa té qualitat suficient, o ni tant sols un bon marketing (com el del nen Bieber, conegut gràcies a Internet), està més que demostrat que crearà milions d'euros (pena per a les companyies que volen milers i milers de milions d'euros)

Gràcies a gent com a KimDotcom el món ha canviat. Gràcies a ells la cultura arriba a milions de persones que d'altra manera mai haguèssin llegit un llibre.

Ah, i tingueu clar, claríssim, que no es pot aturar l'evolució natural de les tecnòlogies ni amb la Santa inquisició (que és exactament el que proposeu).

Ho dic sovint, ens cal un Guy fawkes, sort d'Anonymous.

PD: tú sabíes que internet mai hagués existit sense, segons deien a aquella època, "deliqüents"? Ni això, ni la gran majoria de fets a la informètica. Sembla que voleu un món on tot el que canvii la vida de la gent per a bé sigui destruït per a que uns quants puguin comprar encara una mansió millor. Estaré atenta a la propera vegada que parlem de polítiques d'esuqerres.

Indignada me hallo.

GukGeuk ha dit...

Ah, i a tenir en compte també la hipocrèsia: poso la mà al foc que TOTS aquells que han impulsat aquesta absurda condemna, tots, han descarregat mai o ni que sigui han copiat un CD o una cinta. TOTS. El que passa és que tenen molt a guanyar.

Per la mateixa regla de tres, és genial que enganxin al de wikileaks, per posar en evidència la feina que tan durament fan els governs, la valentía de tants i tan bons soldats...dolent lo tio!!

PS: i bue... Anonymous ha tret ja una web amb pel·lícules i música de 10 anys cap aquí per a descarregar via torrent. Penseu posar a la presò a milions de persones o només als genis que són capaços de fer el que el món demana. Em recorda a quan Galileo deia allò de "Y sin embargo se mueve". Quina por i quina pudor la que fa tot allò que freni l'avanç científic.

Noctas ha dit...

Bé,abans es forraven els de la discogràfica i ara que ja no hi ha discogràfiques o que estan quasi eliminades, es forren aquests joves! la cultura, però, segueix viento en popa! un saludus

GukGeuk ha dit...

Disculpa la meba hiperactivitat en aquest tema home del sac, no ho puc evitar.

Noctas, les discogràfiques estàn encara molt lluny d'arruinar-se. Molt. I sí, no és pas el mateix fer-se ric en detriment de perruquers que volen posar música a la perruquería o en detriment de les butxaques dels fans cobrant a 23 euros el CD que fer-se ric en detriment d'uns tios que estàn forrats, posant de franc un servidor per a tothom.

Ademés, si tanquen megaupload perquè té contingut il·legal (tot i que clarament diuen als estatuts que no se'n fan responsables) hauríen de tancar milers de bancs pel mateix motiu.

Anònim ha dit...

Innocent...
Si l'alejandro Sanz és ric és perquè té residència a llatinoamèrica i no paga tants impostos com els que compren la seva música o se la baixen per internet.

L'home del sac ha dit...

Ostres GukGeuk, últimament no estem mai d'acord, sempre xoquem frontalment! :-)
Malgrat tot, agraeixo molt els teus comentaris.
El que ataco i trobo detestable, més que no pas el fet de compartir continguts, és el fet de lucrar-se d'això. És més, ho trobo totalment immoral. Segur que aquest paio va crear una cosa tecnològicament molt avançada, però si l'objectiu d'aquest avenç és fer diners amb coses que no són teves, ja em diràs...
A més, no entenc perquè la gent utilitzava aquestes webs? Jo en coneixia la seva existència, però ni m'imaginava que tenien tant i tant d'ús, ja que jo, les poques vegades en que m'he baixat alguna cosa, ho faig pel torrent o fins i tot l'amule algun cop. Trobo que no és el mateix un programa que comparteix els meus arxius amb els teus, que un tio que cobra per fer això de forma centralitzada. Em pensava que després de Napster aquest model centralitzat ja era mort, però es veu que alguns ho van tornar a intentar.
I si l'Alejandro Sanz s'ho mereix? Doncs si hi ha persones que han pagat pels seus discos, concerts, etc... sí, s'ho mereix, encara que no sigui un cantant del meu gust. Jo no he pagat mai ni un duro per ell, però si d'altres ho fan...
Jo estic molt a favor de la cultura lliure, però per ser lliure, el seu creador ha d'estar d'acord en alliberar-ho. Si a un artista li sembla bé que les seves cançons es vagin difonent per la xarxa perquè això el fa més conegut i l'afavoreix, doncs perfecte, però si un no ho vol, doncs les seves creacions seves són. Cadascú pot fer amb el fruit del seu esforç o dels seus diners el que els sembli.
No trobo massa lògic que algú es gasti milions fent una pel·lícula i l'endemà de l'estrena ja hi hagi un screener penjat a la xarxa en alguna web d'aquestes...
Segurament que la causa no és només aquesta, però les vendes de música ha caigut espectacularment en els últims anys i també l'assistència als cinemes.
El problema, amb tot, és la lentitud de la indústria, per vendre per altres mitjans, però una cosa no treu l'altre.
No crec que en Pérez Reverte deixi de vendre ebooks, però si que en vendrà molts menys... De fet, tota la gent que sento que té ebook, diu que no compra els llibres que llegeix...
I sobre tot això, existeixen també les biblioteques, on es presten llibres, pel·lícules i discs... Que l'accès gratuït a la cultura no ha nascut amb internet...
On em sembla que caus més baix és en la defensa d'Anonymous. Aquesta gent són un grup totalitari que es pensa que estan per sobre de la resta. Ara defensen interessos que concorden amb els teus, i un altre dia poden defensar-ne uns altres que no t'agradin. El que fan és ciber-terrorisme. El que ja he dit, internet no pot ser el far west on tothom fa el que li rota.
I sobre l'últim comentari, Megaupload no s'ha tancat per tenir contingut il·legal, s'ha tancat per saber que tenia contingut il·legal i en lloc de prendre mesures, fomentar-ho i afavorir que n'hi hagués més, pagant per exemple als que en penjaven més.
He de dir també, que em sembla tan immoral fer-se ric a costa dels perruquers que posen música a les perruqueries com traficant amb continguts que no són teus.
Bé, ja he dit prou. Lamento que estiguem tant en desacord, però un món governat pels d'anonymous no és pas un món millor, és un món sense llei o un món totalitari.
Una forta abraçada.

Josep ha dit...

Algú ha calculat la ràtio de descàrregues i compres perdudes? Una de cada 10? Una de cada 100?

GukGeuk ha dit...

"s'ha tancat per saber que tenia contingut il·legal i en lloc de prendre mesures, fomentar-ho i afavorir que n'hi hagués més"

Au, llavors els governs hauríen de tenir més feina que mai tancant bancs a suissa.

Home del sac, realment no cal ni resposta. Tú mateix saps que entres a una enorme contradicció a cada línea, inclús al texte es nota que tractes de no semblar hipócrita (excusatio non petita, acussatio manifesta). Però no és pas culpa teva, és que és impossible no ser hipócrita i suportar el que suportes.

Sobre anonymous, sento que pensis això. No sé el que faràn, però és clar que el que fan de moment és jugar-se la llibertat per la llibertat de expresió aliena. Mai ho apreciaràs, suposo, perquè gràcies a ells no hauràs d'enyorar-la.

L'home del sac ha dit...

Doncs sí, potser sí que també cal tancar bancs a Suïssa... en tot cas la justícia ha de perseguir les il·legalitats i els abusos.
Si un banc té diners provinents per exemple del narcotràfic i ho sap i fa negoci amb això, és evident que això és molt més immoral que l'espavilat que trafica amb cançons.