dissabte, 6 de desembre del 2008

El sistema electoral català (II)

Avui escriuré sobre les possibles solucions als problemes que vaig comentar que li trobo al sistema electoral català.
En primer lloc, el que proposaria és que Catalunya fos una circumscripció única i es repartissin els escons seguint la Llei d’Hondt com fins ara. D’aquesta manera ens asseguraríem que el partit més votat és també el que més representants té al Parlament. Potser ens perjudicaria als nacionalistes catalans, però s’aconseguiria realment que tots els vots valguessin igual i que el Parlament fos molt representatiu, que crec que és del que es tracta en unes eleccions.
En segon lloc faria que el President de la Generalitat s’elegís de forma separada. Un sistema a una sola volta fomentaria el bipartidisme i faria gairebé irrellevants els candidats d’altres partits que no fossin els dos principals, ja amb la idea del vot útil poca gent els votaria. Fer dues voltes, potser faria que la gent hagués d’anar masses vegades a votar i faria el procés pesat. El que proposaria és que les eleccions al Parlament fossin la primera volta i que llavors el Parlament proposés dos candidats. Les dues persones que aconseguissin més suport entre els diputats es disputarien la presidència en unes eleccions, i qui guanyés seria el president i podria formar govern, tingués o no majoria absoluta a la cambra.
Crec que amb aquestes mesures s’acontentaria més als votants, que tindrien realment la sensació que el seu vot serveix per elegir un parlament i per elegir al president, i que el sistema electoral no desvirtua després el sentit del sufragi popular.
Un altre tema, seria que en cada convocatòria electoral, s'aprofiti per convocar referèndums, des de si s'ha d'avançar o no cap a la independència o la descentralització o si s'ha de fer el quart cinturó o s'ha de prohibir fumar als restaurants.

5 comentaris:

GukGeuk ha dit...

Kaixo,

això del president és una bona idea, així s'evitaria que surtís el que els pactes volen i la gent no. Salut

L'home del sac ha dit...

No sé si és la visió general, però jo he sentit molta gent que no veuen important anar a votar perquè veuen que hi ha uns mecanismes que distorsionen al final el vot popular i veuen que realment el se vot no és important. Crec que és important que el ciutadà vegi que el seu vot és útil i necessari.

Noctas ha dit...

Plenament d'acord amb les dues propostes. En primer lloc trobo injust que no tot els vots tinguin el mateix valor., el fet que el vot d'una persona de Ripoll valgui més que el d'una de Barcelona és del tot injust. També proposaria un sistema de llistes obertes perquè a mi em passa que a vegades donaria el meu vot a un determinat diputat i no ho puc fer perquè he de votar al partit sencer i aquest no em convenç...saludus i un post molt acertat com tots els que escrius, és clar.

Josep (sl) ha dit...

Sí pot funcionar. Però jo prefereixo el sistema de llistes obertes i circumscripcions electorals petites per una qüestió de proximitat. I la idea de referèndums em sembla bé com a idea de fomentar la participació en la vida política de la gent.

Per desgràcia tothom quan ha fet qualsevol reforma de la llei electoral ha mirat de fer la abans mirant els resultats què donava la calculadora.

Tota llei hauria de tenir en compte casar 2 qüestions territori i població. Com llistes per vegueries i els escons proporcionals a la població per exemple del 2001 data de l'últim cens.

Sí ens centrem exclusivament en la població el territori és pot veure's perjudicat perquè l'àrea metropolitana de Barcelona pesi encarà més en les decisions i el centralisme barceloni encara sigui més gran.
I si prima molt més el territori el Noctas tindria tota la raó Com a habitant de l'àrea metropolitana; dient què sent que el seu vot val menys que el de algú de la Terra Alta.
I dins de cada vegueria tantes circumscripcions com diputats optin per aquesta circumscripció.

L'home del sac ha dit...

Hola, gràcies pels vostres comentaris.
Jo crec que si es fes una llista única per tot Catalunya no faria que l'àrea de Barcelona tingués més poder, ja que els diputats que s'elegissin no serien representants de l'àrea de Barcelona, sinó de tot Catalunya. Cada diputat seria elegit amb els vots de tot el país, i no només d'una zona concreta del país.
La idea de les circumscripcions electorals petites no em sembla malament en sí, però crec que ara mateix no és el que Catalunya necessita, ja que podria acabar amb un sistema bipartidista, si la gent continués elegint al partit abans que a la persona i podria fer que determinades idees difícilment arribessin al Parlament en no tenir majoria en cap de les petites circumscripcions.
Potser tendiria a això un sistema de llistes obertes, similar al d'ara, però on s'haguessin d'escollir alguns diputats dins la llista de cada partit.